Инфо панел
:   Home  /  Хронологија  /  Рускиња у народној ношњи

Рускиња у народној ношњи

Једина одступања уметника од две омиљенe теме, пејзажа и акта, током првих пет година рада у Шиду, били су портрети Русинки. У периоду 1934. до 1935. године, Шумановић је насликао пет портрета, највероватније две девојке које су радиле у њиховој кући. У галерији у Шиду чувају се три. Најлепша је Русинка у народној ношњи. На изложби 1939. године у Београду била је веома запажена. „Шумановић је као сликар фигура највише постигао у портрету Рускиња, који је несумњиво, једна од најбољих фигуралних слика у нашем савременом сликарству. У оквиру класичне композиције он је развио колорит, чије би елементе многи сликари одбацили као дисхармоничне и „дречеће”. Ружичасто, лила, бледо зелено или „краплак” нису боје којима се сликари одушевљавају, па ипак, Шумановић их је довео у пригушен али сигуран склад. Те широке колористичке површине срећно су уравнотежене и у погледу формата и композиције…. Он је ту на врхунцу свога домета.“

Велика Русинка представља остварење тежњи уметника, „…насликати оно што видим тако како свако види, а унети у свој рад све оно, што се сматра, највишим у сликарству, али без нападне видљивости.“ Колорит је као код пејзажа био „диктован“, јер је одећа модела у потпуности у складу са кодексом одевања те етничке групе. Наглашен волумен лица, такође је у складу са стварним стањем, јер је за Русинке управо карактеристичан „порцулански“ тен.

Млада девојка као да није ни позирала, већ села да предахне, а уметник је од свакодневне слике која га је инспирисала, створио врхунско уметничко дело.